pátek 30. září 2016

Vařič dřívkáč , ideální volba pro táborníky i cestovatele

Až budete příště přemýšlet co Vám chybí do tábornické výbavy, možná zjistíte , že je to nový vařič. Možná  již máte klasický plynový model od Campingazu, Colemanu, Varu nebo nevím koho ještě. Jsou fajn, lehké, jednoduché  a zejména na horách a v turisticky atraktivních oblastech není problém do nich sehnat kartuše. Já jim tedy říkám bomby, což ale zní docela drsně , zvlášť v dnešní době. No a to nemluvím o cestovnání letadlem. Tam tohle slovo raději nevyslovujte. I když... Ono cestování letadlem s plynovými kartušemi stejně není možné a žádná letecká společnost vám je na palubu nevezme.
Jsou ale vařiče, které si můžete vzít kamkoli. Jsou to takzvané „dřívkáče”.  Jako „pohon” do nich můžete použít třísky, šišky, dřevo, tuhý líh a další pevné palivo. Je tedy nasnadě, že ve vysokých horách, nebo na poušti je jejich použití obtížnější, ale pro cestovnání v oblastech s vegetací jde o zajímavou možnost vaření. Jedním z takových dřívkáčů jsou nové modely Yate ALU . Jde vlastně o kombinaci vařiče na pevná paliva a varné konvice. Fígl oproti ostatním dřívkáčům je v tom, že zatímco se Vám ohřívá voda v nádobě „konvice”, tak na horní plotýnce si můžete v ešusu ohřívat třeba jídlo.  Na následujícím obrázku se podíváme na princip takového „samovaru”
Nu nenastal čas zauvašovat o podobné věcičce ? Ať už jste trampové, cestovatelé, myslivci, rybáři, nebo outdooroví nadšenci , určitě si mezi Vámi najde příznivce, nejen díky skvělému výkonu ale i kvůli nezaměnitelné vůni hořícího dřeva a praskajících jisker .


2 komentáře:

  1. příště udělám videoprezentaci...

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě super věc a obzvlášť v téhle době. Vzal sem si titanovej od https://www.bushcraftshop.cz/drivkove-varice/ je trošku dražší, ale mají i víc variant. Snadná manipulace, lehkost, skladnost a praktičnost :)

    OdpovědětVymazat